çrregullimet e të ngrënit dhe COVID-19: Këshilla për përballimin dhe më shumë njerëzit

çrregullimet e të ngrënit dhe COVID-19: Këshilla për përballimin dhe më shumë njerëzit

me çrregullime të ngrënies janë veçanërisht të prekshme gjatë pandemisë COVID-19.

Izolimi shoqëror dhe nivelet e rritura të ankthit janë ndër faktorët që mund të ndërpresin rikuperimin.

Në këtë artikull, ne shikojmë se si masat që autoritetet kanë prezantuar për të luftuar përhapjen e virusit mund të prekin njerëzit me një çrregullim të ngrënies (ed).

Ne gjithashtu ofrojmë këshilla se si të përballoni, këshilla për të dashur të dashurit me një ED, dhe një listë të organizatave që mund të ofrojnë mbështetje.

çrregullimet e të ngrënit

Sipas Shoqatës Psikiatrike Amerikane, një person me një ED do të përjetojë shqetësime të mëdha në zakonet e tyre të ngrënies.

Këto çrregullime ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si njerëzit mendojnë dhe ndjehen për të ngrënë dhe ushqim.

Ata me ED kanë tendencë të shpenzojnë një sasi joproporcionale të kohës dhe energjisë duke menduar për ushqimin dhe sa peshojnë.

Tre ED -të kryesore janë:

 • anoreksia nervosa
 • bulimia nervosa
 • çrregullim i ngrënies së binges

Ekzistojnë edhe shumë lloje të tjera të ED -ve dhe tendencave të çrregulluara të ngrënies që nuk mund të përshtaten gjithmonë në kategori specifike.

ed janë kushte të shëndetit mendor. Shpesh, njerëzit me një ED gjithashtu do të pësojnë çështje të tjera të shëndetit mendor, të tilla si ankthi, çrregullimi i panikut, çrregullimi obsesiv i detyrueshëm (OCD), ose çrregullimet e përdorimit të drogës dhe alkoolit. Sidoqoftë, kjo nuk është gjithmonë rasti.

Për të ndihmuar në mbështetjen e mirëqenies tuaj mendore dhe atë të të dashurve tuaj gjatë kësaj kohe të vështirë, vizitoni qendrën tonë të dedikuar të shëndetit mendor për të zbuluar më shumë informacione të mbështetur nga kërkimi.

Si ndikon COVID-19 njerëzit me një ED?

Përhapja e COVID-19 dhe masat që autoritetet kanë vendosur për ta trajtuar atë mund të prekin njerëzit që jetojnë me EDS në mënyra të ndryshme.

Ndikimi emocional i bllokimit

Shumë njerëz u kërkohet të qëndrojnë në shtëpi në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e koronavirusit të romanit.

Disa njerëz mund të ndjehen të izoluar, gjë që mund të çojë në një sërë ndjenjash dhe emocionesh.

Karantina, vetë-izolimi dhe distancimi fizik (i quajtur edhe distancimi shoqëror) mund të shkaktojnë ankth, depresion dhe vetmi, të gjitha këto janë shkaktues të zakonshëm. Rrjedhësit e ed janë faktorë që çojnë në njerëz që përdorin sjellje dhe veprime të caktuara për të përballuar to. Në përgjigje të një shkas, një person me një ED mund të hajë, të pastrojë, të marrë laksativë ose të ushtrojë tepër.

Disa njerëz me një ED përjetojnë ankth shoqëror, që do të thotë se ata kanë tendencë të izolohen. Masat e distancimit fizik mund ta bëjnë më të vështirë për ta të menaxhojnë këtë simptomë.

Njerëzit me ED kanë marrëdhënie komplekse me ushqimin. Ata mund të hanë vetëm një lloj ose markë të caktuar të ushqimit. Ata mund të hanë vetëm në një kohë të veçantë të ditës ose brenda një rutine të rreptë, edhe nëse po shërohen.

Në fakt, rutina mund të jetë një pjesë thelbësore e shërimit të tyre. Mund të përshkruajë kur dhe çfarë të hani, si dhe kur dhe si të ushtroheni. Vizitimi i miqve dhe ndjekja e emërimeve të kujdesit shëndetësor mund të jetë gjithashtu pjesë e rëndësishme e rutinës.

Situata aktuale ka prekur aftësinë e njerëzve për të ndjekur rutinën e tyre të zakonshme dhe i ka lënë ata të prekshëm nga relapsi.

Njerëzit në terapi për një ED mund të mos jenë në gjendje të marrin pjesë në emërime për shkak të masave të distancimit fizik, dhe ata mund të gjejnë seanca virtuale të pakëndshme ose më pak efektive.

Ata gjithashtu mund të mos jenë në gjendje t’i përmbahen regjimit të tyre të zakonshëm të ushtrimeve për shkak të mbylljes së palestrave dhe lehtësirave të tjera të kohës së lirë. Rezervat e ushqimit mund të jenë problematike për njerëzit me çrregullim të ngrënies ose bulimia.

Njerëzit që jetojnë vetëm mund të ndjehen sikur nuk kanë asnjë mbështetje, ndërsa ata që jetojnë me familjen e tyre mund ta kenë të vështirë të përballojnë ndjenjën e shikuar, të monitoruar ose presion për të ngrënë ushqime të caktuara.

Ndikimi në trajtim

politikëbërësit kanë riorganizuar shërbime të kujdesit shëndetësor në përgjigje të krizës COVID-19 për të çliruar kapacitetin në kujdesin kritik.

Në të njëjtën kohë, masat distancuese fizike po e bëjnë të vështirë për mjekët të shohin pacientët e tyre ballë për ballë.

Disa qendra po shohin njerëz nga distanca, duke përdorur softuer videokonferencues. Mjekët nuk janë ende të sigurt nëse kjo mënyrë e re e punës është po aq e efektshme sa emërimet ballë për ballë.

Ndikimi fizik i infeksionit

Coronavirus roman, ose SARS-COV-2, shkakton sëmundjen e frymëmarrjes COVID-19. Shumica e njerëzve që zhvillojnë COVID-19 do të kenë simptoma relativisht të buta që nuk kërkojnë trajtim në spital, dhe ata do të shërohen brenda disa ditësh ose javësh.

Disa studiues kanë sugjeruar që njerëzit me peshë shumë të ulët të trupit mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm për zhvillimin e COVID-19. Shkencëtarët

kanë nevojë për më shumë prova para se të jenë të sigurt për këtë lidhje, por ata besojnë se emaciacioni dhe shëndeti fizik i komprometuar luajnë një rol në ndjeshmëri.

Këshilla për përballimin e

Njerëzit që jetojnë me një ED mund të zbulojnë se bërja e mëposhtme i ndihmon ata të menaxhojnë gjendjen e tyre gjatë pandemisë COVID-19:

Bërja e një plani

Kur dikush me një ED përjeton një shkas, ekzistojnë disa teknika që ata mund të përdorin për të ndihmuar në minimizimin e gjasave të tyre për t’u përfshirë në sjellje të dëmshme.

Një ide është të bëjmë një plan veprimi bazuar në nivelin e shqetësimit. Për shembull, nëse shqetësimi mat 3 nga 10, personi mund të telefonojë një mik për një bisedë, të bënte një banjë relaksuese ose të shkruante në një ditar.

Nëse shqetësimi është 6 ose 7 nga 10, personi mund të kërkojë një organizatë ED, profesionist të besueshëm të kujdesit shëndetësor ose një anëtar të ngushtë të familjes për mbështetje.

Komunikimi i

Njerëzit me një ED mund të dëshirojnë të ndajnë ndjenjat e tyre me miqtë e besuar dhe anëtarët e familjes dhe t’i mbajnë këto linja komunikimi duke shkuar gjatë masave të bllokimit.

Thirrjet video dhe telefonike, si dhe mediat sociale, janë të gjitha mënyrat e shkëlqyera për të qëndruar në kontakt.

Shumë njerëz që jetojnë me një ED përfitojnë gjithashtu nga të folurit me një terapist. Terapistët dhe profesionistët e tjerë të shëndetit mendor mund të ofrojnë thirrje video ose emërime telefonike.

Vendosja e një rutine

Disa njerëz zbulojnë se ndihmon për të pasur një rutinë, e cila mund të përfshijë një plan të rregullt vakti, orarin e ushtrimeve dhe kohën e caktuar për punë dhe hobi.

duke e shkruar atë poshtë

Disa njerëz e shohin të dobishëm të shkruajnë një listë të arsyeve pse ata duan të qëndrojnë në shërim.

Ata mund ta mbajnë listën diku të lehtë për tu parë, të tilla si në një tabelë njoftimi ose derën e frigoriferit.

Vetë-qetësues

Ajo që njerëzit i gjejnë ngushëllues ndryshon midis individëve, por disa mënyra për të vetë-qetësuar përfshijnë:

 • Dëgjimi i muzikës
 • duke marrë një banjë të ngrohtë
 • Duke folur me një mik
 • Kufizimi i marrjes së mediave sociale
 • Shkoni për një shëtitje, nëse është e mundur
 • duke kaluar kohë me një kafshë shoqëruese, të tilla si një qen ose mace
 • duke lexuar një kapitull të një libri

ku të gjeni mbështetje

shumë Organizatat po ofrojnë mbështetje për njerëzit me EDS, përfshirë gjatë krizës COVID-19. Këto përfshijnë:

 • Shoqata Kombëtare e ordersrregullimeve të Ushqimit
 • Shoqata Kombëtare e Anorexia Nervosa dhe çrregullimet e shoqëruara
 • Pasqyra e pasqyrës

Si të ndihmoni dikë tjetër

Një person me një ED mund ta ketë të vështirë të flasë për mënyrën se si ata ndjehen ose si bllokimi ose masat e tjera të sigurisë së koronavirusit po prekin ato.

Miqtë dhe anëtarët e familjes që duan të ndihmojnë mund të përpiqen të japin mundësitë e tyre të dashura për t’u hapur.

Ata gjithashtu mund të punojnë me të dashurin e tyre për të shmangur shkaktuesit. Kjo mund të nënkuptojë gjetjen e alternativave të pranueshme për produktet ushqimore të padisponueshme ose shmangien e rezervimit germixil mashtrim të ushqimit në shtëpi.

Ndihmoni Udhëzuesin Rekomandoni që familjet të ndihmojnë nga:

 • duke dhënë një shembull pozitiv duke ngrënë ushqime ushqyese, të ekuilibruar dhe duke shmangur gjuhën siç është "dieta"
 • Inkurajimi i tërë familjes – edhe nëse personi me një ED nuk po ha – të ulet në një vakt dhe të kënaqet duke kaluar kohë së bashku -Vendosja me inkurajim dhe komplimente që nuk përqendrohen në peshën e një personi

mirëqenia fizike dhe mendore.

Njerëzit me peshë shumë të ulët trupore mund të jenë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të COVID-19.

Përveç kësaj, elementët emocionalë dhe praktik të masave të tilla si karantinimi, vetë-izolimi dhe distancimi fizik mund të ndikojnë të gjitha. Sidoqoftë, burimet janë në dispozicion për të ndihmuar një person të qëndrojë në planin e tij të rimëkëmbjes dhe të kujdeset për veten e tyre gjatë krizës.

 • çrregullimet e të ngrënit
 • Shëndeti mendor
 • Shëndeti publik
 • Gripi/i ftohtë/SARS
 • Infektive Sëmundjet / bakteret / viruset

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Scroll Up